close
menu
dr-kereszturi-attila
 • Nemzeti, nemzetközi szervezetek* ajánlásai szerint, a Pfizer-BioNtech, Moderna, Johnson and Johnson, Astra-Zeneca Covid-19 elleni vakcinái ugyanolyan biztonságosak és hatékonyságúak terhességben, mint nem terhesek esetén. Az eddigi adatok szerint a terhesekre és magzatokra nem a védőoltás, hanem a fertőzés okozta oxygén hiányos állapot jelenti a legnagyobb veszélyt. Abban az esetben – ha ezt a várandós, szoptató anya kéri – az előnyök és kockázatok mérlegelésével ajánlott a védőoltás, kellő tájékoztatást követően.


  *The Centers for Disease Control and Prevention (CDC), American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), Society for Maternal-Fetal Medicine (SMFM), National Institutes of Health (NIH), Royal College of Obstetricians & Gynecologists (RCOG), World Health Organisation (WHO)

  • varandos-oltas
  • Mától a várandós és szoptató nők extra oltóponton kérhetik a koronavírus elleni védőoltást

   2021. március. 27.  |  HVG

   A kismamák a második, vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát, az ismétlő oltást pedig a szülést követően.

   A teljes cikk a HVG-n »

  A várandósok és szoptató anyák védőoltására vonatkozó klinikai vizsgálatok még nem zárultak le, de az eddigi rendelkezésre álló adatok sem vetnek fel aggályokat a biztonságossággal kapcsolatban és nem utalnak arra, hogy a vakcina káros hatással lehetne a terhességre. Bár a súlyos betegség általános kockázata alacsony, mégis a védőoltásukat indokolja, hogy körükben a súlyos COVID-19 betegség kockázata magasabb – szemben a nem terhesekkel – beleértve az intenzív osztályos kezelést, gépi lélegeztetést is, valamint nagyobb a terheséggel kapcsolatos szövődmények kockázata is, mint például a koraszülés.

  A Moderna és a Pfizer-BioNTech védőoltások olyan mRNS vakcinák, amelyek nem tartalmazzák az élő vírust, ezért nincs kockázata a COVID-19 kialakulásának az oltás által. Ezen kívül az mRNS-vakcinák nem lépnek kölcsönhatásba az ember DNS-ével, és nem okoznak genetikai változásokat, mert az mRNS nem jut be a sejt magjába.

  Mellékhatások jelentkezhetnek a rendelkezésre álló adatok alapján bármelyik vakcina beadását, különösen a második adagot követően, de nem gyakrabban a nem terhesekhez képest.

  Olyan nők, akik most, vagy a későbbiekben szeretnének teherbe esni, megkaphatják a védőoltást. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a vakcinák – beleértve a COVID-19 ellenieket is – termékenységi problémát okoznának.

  Bármennyire is nincs elegendő adat a terhesek mRNS típusú védőoltásával kapcsolatban, azok beadásának előnyei messze meghaladják a lehetséges kockázatokat.

  A páciensek kérése alapján az mRNS első oltása javasolható a 12. terhességi hét után, a második pedig a szülést követően, természetesen az egyéni kockázatok mérlegelését követően.

  Jelenlegi információk szerint a terhesek oltása Szegeden 2021. április 12. után várható. A vakcina beadásához szükség van a vakcinainfo.gov.hu oldalon történő regisztrációra. Ezt követően a háziorvossal kell felvenni a kapcsolatot, aki további tájékoztatást ad az oltás pontos helyéről és idejéről, valamint az oltáshoz szükséges dokumentumokról.

Genetikai eredetű betegségek DNS diagnosztikája

Ezek a génvizsgálatok nemcsak egy betegség öröklődő okait tárhatják fel, hanem azonnali döntések meghozatalában is segítenek, pl. fogamzásgátló szedése, terhesség, laktóz-érzékenység vagy férfi meddőség esetében.

A molekuláris géndiagnosztika a genetikai állomány, illetve a fehérjék szintjén vizsgálja a páciens egészségi állapotát vagy esetleges betegsége jelenlétét. Ha egy betegségtípus egy családon belül halmozottan fordul elő, az előrevetíti, hogy annak hátterében az örökítőanyag, vagyis DNS-ünk meghibásodása áll; ezek az öröklődő betegségek. Ilyen esetben testünk minden sejtje hordozza az adott genetikai elváltozást. Az elváltozás nem csak betegséget jelenthet. A hajlam egy bizonyos betegségtípusra ugyanilyen módon továbbadódhat a szülőkről az utódokra.

Génhiba eredetű betegségek azonban az egyén egyedi élete során is kialakulhatnak, ha testünk egy sejtjének örökítőanyagában vagy annak szabályozásban hiba jön létre. Ez jellemzően nem mutat a családon belül emelkedett gyakoriságot, inkább szórványosan fordul elő a társadalomban. A rákos megbetegedések túlnyomó többsége ide sorolható. A genetikai eredetű betegségek hátterében minden esetben van egy vagy több olyan, a ”normálistól” eltérő génelváltozás, mutáció, amely a kialakulásért vagy a lefolyásért alapjaiban felelős. Ha ezt felismerjük, okszerűbb kezelést alkalmazhatunk a betegséggel szemben.

A genetikai diagnosztikai vizsgálatokhoz a legtöbb esetben elegendő egy egyszerű, fájdalommentes szájnyálkahártya kenet vétele, amelyet egy előre biztosított, tiszta és szennyező DNS-től mentes vattadarabbal bárki magának is el tud végezni. A speciálisabb eseteknél vérvételre, vagy pl. tumordiagnosztika esetében, biopsziára vagy műtéti anyagra is (pl. FFPE blokk) is szükség lehet.

Cisztás fibrózis

A cisztás fibrózis az egyik leggyakoribb veleszületett genetikai betegség, melyet a CFTR génben fellelhető eltérések okoznak. Mára már körülbelül 2000 ilyen eltérést azonosítottak.

Tovább >>

Örökletes emlő- és petefészekrák

Az emlő- és petefészekrák hazánkban a nők leggyakoribb rosszindulatú daganata. Átlagosan a népességben mintegy 10% annak a kockázata, hogy egy nőnél emlő- vagy petefészekrák alakul ki élete folyamán.

Tovább >>

Trombózishajlam

A vénás trombózis egy súlyos következményekkel járó betegség, amelynek során vérrög alakul ki, esélyt adva az érelzáródásra. Kiváltó okai közt genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepelnek.

Tovább >>

 

Elérhetőségek, bejelentkezés >>

bezaras

Tisztelt Páciensek!

A Covid járvány okozta fertőző betegek drasztikusan emelkedő száma miatt a mai nappal (2020.11.02.) bizonytalan ideig, tiszteletteljesen megkérek mindenkit, hogy a magánrendelésre csak egyedül érkezzen!

Kísérő semmilyen indokkal (kivéve ha a vizsgálandó személy fiatalkorú) nem tartózkodhat a váróban. Megkérem a vizsgálatra érkező hölgyeket, hogy a megbeszélt időpontot tartsák be! A váróban az asszisztensnővel együtt sajnos maximum 3 fő tartózkodhat, a többieknek a bejárat előtt, a kapualjban kell várakoznia.

Minden igyekezetemmel azon leszek, hogy a vizsgálat menete dinamikusan menjen, a váróban ne legyen torlódás.

A maszk használata kötelező! Kézfertőtlenítésről mi gondoskodunk.

Sajnos a járvány terjedése miatt kénytelen voltam ezt az óvintézkedést megtenni.

Megkérek mindenkit a fentiek megértésére, annak betartására.

Vigyázzunk egymásra!