close
menu
dr-kereszturi-attila
 • Nemzeti, nemzetközi szervezetek* ajánlásai szerint, a Pfizer-BioNtech, Moderna, Johnson and Johnson, Astra-Zeneca Covid-19 elleni vakcinái ugyanolyan biztonságosak és hatékonyságúak terhességben, mint nem terhesek esetén. Az eddigi adatok szerint a terhesekre és magzatokra nem a védőoltás, hanem a fertőzés okozta oxygén hiányos állapot jelenti a legnagyobb veszélyt. Abban az esetben – ha ezt a várandós, szoptató anya kéri – az előnyök és kockázatok mérlegelésével ajánlott a védőoltás, kellő tájékoztatást követően.


  *The Centers for Disease Control and Prevention (CDC), American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), Society for Maternal-Fetal Medicine (SMFM), National Institutes of Health (NIH), Royal College of Obstetricians & Gynecologists (RCOG), World Health Organisation (WHO)

  • varandos-oltas
  • Mától a várandós és szoptató nők extra oltóponton kérhetik a koronavírus elleni védőoltást

   2021. március. 27.  |  HVG

   A kismamák a második, vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát, az ismétlő oltást pedig a szülést követően.

   A teljes cikk a HVG-n »

  A várandósok és szoptató anyák védőoltására vonatkozó klinikai vizsgálatok még nem zárultak le, de az eddigi rendelkezésre álló adatok sem vetnek fel aggályokat a biztonságossággal kapcsolatban és nem utalnak arra, hogy a vakcina káros hatással lehetne a terhességre. Bár a súlyos betegség általános kockázata alacsony, mégis a védőoltásukat indokolja, hogy körükben a súlyos COVID-19 betegség kockázata magasabb – szemben a nem terhesekkel – beleértve az intenzív osztályos kezelést, gépi lélegeztetést is, valamint nagyobb a terheséggel kapcsolatos szövődmények kockázata is, mint például a koraszülés.

  A Moderna és a Pfizer-BioNTech védőoltások olyan mRNS vakcinák, amelyek nem tartalmazzák az élő vírust, ezért nincs kockázata a COVID-19 kialakulásának az oltás által. Ezen kívül az mRNS-vakcinák nem lépnek kölcsönhatásba az ember DNS-ével, és nem okoznak genetikai változásokat, mert az mRNS nem jut be a sejt magjába.

  Mellékhatások jelentkezhetnek a rendelkezésre álló adatok alapján bármelyik vakcina beadását, különösen a második adagot követően, de nem gyakrabban a nem terhesekhez képest.

  Olyan nők, akik most, vagy a későbbiekben szeretnének teherbe esni, megkaphatják a védőoltást. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a vakcinák – beleértve a COVID-19 ellenieket is – termékenységi problémát okoznának.

  Bármennyire is nincs elegendő adat a terhesek mRNS típusú védőoltásával kapcsolatban, azok beadásának előnyei messze meghaladják a lehetséges kockázatokat.

  A páciensek kérése alapján az mRNS első oltása javasolható a 12. terhességi hét után, a második pedig a szülést követően, természetesen az egyéni kockázatok mérlegelését követően.

  Jelenlegi információk szerint a terhesek oltása Szegeden 2021. április 12. után várható. A vakcina beadásához szükség van a vakcinainfo.gov.hu oldalon történő regisztrációra. Ezt követően a háziorvossal kell felvenni a kapcsolatot, aki további tájékoztatást ad az oltás pontos helyéről és idejéről, valamint az oltáshoz szükséges dokumentumokról.

Szülészeti magánrendelés

Terhesség előtti kivizsgálás, tanácsadás

Kívánatos lenne, hogy a nők már a tervezett terhesség előtt jelentkezzenek nőgyógyászati vizsgálaton. Olyan betegségek, elváltozások derülhetnek ki, melyek a teherbeesést, vagy annak zavartalan kiviselését hátrányosan befolyásolhatják. Ezek terhesség előtt történő felismerése, kezelése nagyban járulhat hozzá a problémamentes terhesség vállaláshoz, kiviseléshez, szüléshez. Ilyenek lehetnek például az étkezéssel, vitamin bevitellel kapcsolatos tanácsok.

Meddőségi kivizsgálás, kezelés

Számtalan oka lehet a meddőségnek nemcsak a női, hanem a férfi partner részéről is. Ennek a kiderítésében adhatnak támpontot a ciklus meghatározott napján elvégzett hormonvizsgálatok, a méhnyak nyák spermiumok számára történő átjárhatósági vizsgálata, petevezető átjárhatósági vizsgálat, illetve a férfi partner vizsgálata. Amennyiben kiderül a meddőség oka, a továbbiakban szükség lehet gyógyszeres kezelésre, a tüszők méretének vizsgálatára, a meddőség kezelésének valamilyen formájára, mely a kivizsgálás eredményének függvénye.

IVF előtti kivizsgálás, lombikbébi programmal kapcsolatos tanácsadás

Amennyiben a meddőségi kivizsgálás olyan eredménnyel zárul, akkor további kiegészítő vizsgálatok szükségesek a lombikbébi programra való jelentkezéshez. Például további vér, valamint hüvelyváladék vizsgálatokkal kell kiegészíteni a korábbiakat.

Terhességi vizsgálatok, tanácsadás

A látszólag egészséges, panaszmentes terhességekben is felléphetnek olyan veszélyállapotok, melyeket időben felismerve a súlyosabb, esetleg életet veszélyeztető elváltozások elkerülhetővé válnak. A terhesgondozás során ezekre a tünetekre, jelekre keressük a választ, illetve kóros esetben megtesszük a szükséges lépéseket az elváltozás súlyosbodásának elkerülése érdekében.

Terhességi ultrahang vizsgálatok

Ultrahang vizsgálat során arra keressük a választ, hogy a fogamzás bekövetkezte után a terhesség jó helyen, azaz a méh űrében tapadt meg, kezdte el a fejlődését, növekedését. A későbbiekben, a 12. és a 20. héten az ultrahanggal felismerhető fejlődési rendellenességek jeleit, illetve az egészséges terhességre jellemző állapotot vizsgáljuk. Ilyenkor választ keresünk a magzat normál anatómiai viszonyaira, a fejlődés megfelelő ütemére, a magzat méhen belüli elhelyezkedésére.

Szülésre történő felkészítés, szülésvezetés

Mint minden, új, ismeretlen dolog, félelmet, bizonytalanságot kelt. Természetesen ez így van a szüléssel szemben is. A konzultáció során sor kerülhet olyan dolgok megbeszélésére, amely a terheseket foglalkoztatják, és ezáltal megnyugvást adnak, így bátrabban, önbizalommal telve nézhetnek szembe a szülés nem egyszer nehéznek, megoldhatatlannak tűnő problémája elé.

Prenatális szűrőtesztek

A nem invazív (beavatkozást nem igénylő) prenatális szűrőtesztek (NIPT) a terhesség során az édesanya véráramába kerülő magzati DNS-t vizsgálja egy egyszerű anyai vérvételből. A vizsgálat során olyan kromoszóma eltérések kerülnek kivizsgálásra, mint Down-szindróma vagy az Edwards-szindróma.

További információk >>

 

Elérhetőségek, bejelentkezés >>